Városlista
2023. január 28, szombat - Károly,

Hírek

2012. Március 07. 07:05, szerda | Belföld
Forrás: STOP / MTI

Végtörlesztés után: pang a Budapest környéki ingatlanok piaca

Végtörlesztés után: pang a Budapest környéki ingatlanok piaca

A pár éve még igen keresett Budapest környéki régióban az országos átlagnál is alacsonyabb szintre esett vissza a lakáseladások száma a végtörlesztési hajrá lecsengését követően, és az árak is meglehetősen nyomottak.

Közölte az egyik legnagyobb ingatlanforgalmazó, az Otthon Centrum (OC) vezető elemzője hétfőn.

Déry Attila szerint új jelenség a visszavándorlás fővárosba, illetve az, hogy több lakástulajdonos helyben keres a megszokott otthonánál kisebb, olcsóbb ingatlant.

Az OC vezető elemzője elmondta, hogy a végtörlesztésre rendelkezésre álló négy hónap alatt (idén január végéig) a válság előtti időket idézte az eladói és a vevői aktivitás a főváros környéki településeken is; az eladók 23 százaléka azért vált meg lakásától, hogy egy összegben visszafizesse hitelét (Budapesten ez az arány elérte a 25 százalékot). A felfokozott kínálat nem nyomta sokkal lejjebb az egyébként is alacsony árakat - tette hozzá.

A válság miatt 2008. óta folyamatosan csökkenő lakásárakat érzékeltetve Déry Attila példaként hozta fel, hogy tapasztalataik szerint Érden és környékén manapság a 2008-as ár csupán 75,18 százalékát kell fizetni egy téglalakásért. Családi házat Gyömrőn és környékén lehet legolcsóbban vásárolni, szintén mintegy 25 százalékkal kevesebbért, mint négy éve.

Csupán két-három százalékot vesztettek árukból a budaörsi, biatorbágyi és pátyi téglalakások, míg a családi házak piacán a szentendrei, piliscsabai, pilisvörösvári tulajdonosok vesztenének a legkevesebbet, ha egyáltalán el tudnák adni ingatlanjukat. Az agglomerációban ugyanis a tranzakciók száma az országos átlagot is alulmúlva 2011-ben a 2007-es bázisévhez viszonyítva 33-48 százalékra esett vissza. Az OC kimutatásai szerint leginkább Dunaharaszti, Gyömrő, Vác és Érd környékén pang a piac.

A főváros környéki átlagos ingatlanárakról szólva Déry Attila azt mondta, hogy a téglalakások négyzetmétere körülbelül 230 ezer, a paneleké 165 ezer, míg a családi házaké 180 ezer forintba kerül.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy továbbra is szívesen költöznek-e az emberek Budapestről az agglomerációs településekre, Déry Attila kifejtette: jelentősen lassult, sőt megfordulni látszik ez a tendencia. Szaporodik azoknak a száma, akik a jellemzően családi házas területekről visszaköltöznének a fővárosba, hogy szabaduljanak a megemelkedett rezsiköltségektől, illetve hiteltörlesztésüktől. A váltás nem egyszerű, mivel a hitel visszafizetése után nem marad annyi pénz, amiből fedezni lehetne - a magasabb budapesti árakat is figyelembe véve - egy korábbihoz hasonló alapterületű, illetve színvonalú otthon kiadásait - fűzte hozzá a szakember.

Szerinte ilyenkor két választás marad: vagy megbékélnek a családok lakhatásuk minőségének visszaesésével, vagy Budapesttől még távolabb "vadásznak" alkalmi vételre. Jellemző megoldás a helyben lebonyolított "nagyobbat kisebbre" - megoldás, esetleg a csere.

Az ingatlanpiac idei kilátásairól az OC vezető elemzője azt mondta: az árak és a tranzakciók tekintetében a régióban és országosan is stagnálás valószínű. Az agglomerációban szép számmal vannak nagy értékű ingatlanok, az itteni piac az átlagosnál is jobban megérezte a válságot, az élénkülés első jelei nem itt fognak mutatkozni - vélekedett.

Az Otthon Centrum arra számít, hogy 2013-ban - javuló gazdasági környezetben - Pest megyében is fellélegezhet az ingatlanpiac, s mind az eladások száma, mind a négyzetméterárak emelkedni fognak - mondta Déry Attila.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 28. 13:40, szombat | Belföld

PM: jövőre újra 4 százalék felett erősödhet a magyar gazdaság

A stabilitást erősítő intézkedéseknek köszönhetően a magyar gazdaság idén elkerülheti a visszaesést, jövőre pedig ismét 4 százalék felett növekedhet - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

2023. Január 28. 13:39, szombat | Belföld

AM: folyamatosan növekszik a magyar erdők területe és élőfakészlete

Az enyhe időjárás miatt idén előbb kezdődtek meg az Országfásítási Program keretében megvalósuló faültetések; folyamatosan növekszik a magyar erdők területe és élőfakészlete.

2023. Január 28. 07:48, szombat | Belföld

Leégett egy uszoda tetőszerkezete Budapesten, a XVI. kerületben

Leégett egy uszoda tetőszerkezete Budapesten, a XVI. kerületben szombat hajnalban - tájékoztatta a katasztrófavédelem az MTI-t közleményben.