Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Blog | Magánrendel-Ő

2016. Június 14. 20:04, kedd

Miért baj ha a gyerek irányít? Folytatás...

Miért baj ha a gyerek irányít? Folytatás...

Tudnod kell, NINCS JÓ szülő, csak ELÉG JÓ szülő van. Pont olyan, mint TE!
Miért is mondj nemet? Mindenki jó szülő akar lenni, de ehhez nem az engedékenységen át vezet az út!

Mint azt már az előző bejegyzésben leírtam, elsősorban a gyermekednek nem jó, ha ő irányít. Az is érdekes lehet, hogy mitől alakul ki így a rendszer, hisz ebben a szülői motiváció is sok szerepet játszik. Szinte kivétel nélkül az elsődleges ok, hogy JÓ szülők akarunk lenni. Alig vagyunk velük, sok a munka, nagy a teher, és azt mondjuk,”miért is ne?”,” akkor mi van?”, „csak most az egyszer!”. Sokszor fáradtak vagyunk, pihennénk, és nem vitatkozunk, ráhagyjuk, mert legyünk őszinték-néha így könnyebb. Van, hogy nem tudjuk, hogy a helyes, mert úgy NEM akarom csinálni, ahogy velem tették, de azt nem tudom, hogy tegyem.

Tudnod kell, NINCS JÓ szülő, csak ELÉG JÓ szülő van. Pont olyan, mint TE! A JÓ szülő, mindent megtesz a gyermekének, bármit kérhet tőle, mert nem képes arra, hogy a gyermeke valós igényeit szemmel tartva nemet mondjon, és nem tudja elviselni saját bensőjében az ebből adódó feszültséget, mert gyenge. Az ELÉG JÓ szülő a gyermeke fejlettségi szintjéből kiindulva szolgálja ki a gyermek igényeit, nem azért nem tesz meg mindent, mert nem tudná, hanem mert hiszi, hogy a gyermeke is képes rá. Ez a bizalom lesz az egészséges személyiségfejlődés és a sikeres élet alapja.

Pirike nem öltözik az oviban, nem veszi fel és le a cipőjét. Csak ül és dirigál: „add fel!”. Arrogánsan és durván szól édesanyjának, aki guggol előtte, és szolgai módon húzza a kiscipőt. Pirike 5 és fél éves, jövőre iskolába megy. Édesanyja aggódik, hogy fognak majd tanulni, vagy bármi feladatot is elvégezni…

Balázs után kétségbeesetten kiabál édesanyja az utcán. Autó jön az úton és Balázs nem áll meg. Kajánul visszanéz, huncutul ragyog a szeme-„mit fogsz csinálni, úgysem érsz utol..” A szomszéd néni csípi el a zebránál. Édesanyja panaszkodik: „nem enged sehová, nem fogad szót, nem bírok vele…”

Néhány ötlet ami segíthet, ha már a gyermeked átvette az irányítást.

Fontos, hogy legyen napirendetek. A sorrendben tartsd szem előtt, hogy feladat után következzen egy kellemesebb dolog-jutalom. Pl: vacsora-fürdés-mese-egy adott, megbeszélt időpontig, pl 9 óráig bezárólag. Ha valahol csúszik a feladatvégrehajtás, elmarad a mese.

Figyeld meg magad! Neked mi a legnehezebb helyzet, mit viselsz el a legkevésbé? Sírás, hiszti, főleg ha mások előtt történik, esetleg boltban, játszótéren? Készülj fel, mert gyermeked ezt fogja kihasználni!

Gondold át, hány éves a gyermeked, és mit tesz meg önállóan. Ha bizonytalan vagy abban, mit kellene tudnia, gondolj első lépésként az ovira, bölcsire, mert ott a napirend, a feladatok a gyermekek korosztályi igényei és képességei szerint vannak alakítva.

Ha már tudod mire lehetne képes, kezd el elvárni, hogy tegye is meg. Így fejlődik pozitív énképe, önbizalma, kompetenciája.

Mindig lépésenként haladj! Ne akarj egyszerre mindenen változtatni!

Mindent bele, légy elég jó szülő!

Keress!

www.facebook.com/pszichologuscsorna

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Szeptember 27. 06:44, kedd | Magánrendel-Ő

A gyermek és a halál. Közeledik a Halottak Napja.

Közeledik a Halottak napja. Fogjuk kézen egymást, gyermekeinket és menjünk ki közösen a temetőbe, a szeretteinkhez. Látogassuk végig felmenőink sírjait, gyújtsunk mécsest és beszéljünk róluk, milyenek is voltak ők, hogy éltek-nevettek,

2016. Április 16. 16:44, szombat | Magánrendel-Ő

Miért baj ha a gyermek irányít?

Miért baj, ha a gyerek irányít? Ha én irányítok, én vagyok az erősebb. Ha én vagyok az erős, te vagy a gyenge. Ha te gyenge vagy, hogy bízzak benne, hogy képes vagy nekem segíteni, ha baj van?

2016. Március 15. 12:46, kedd | Magánrendel-Ő

Kell-e tanulni a gyerekekkel? Mennyit és hogyan csináljam?

Egész napos rohanás, munka, bevásárlás, takarítás, főzés másnapra, ház körüli teendők… és még a tanulás.