Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Blog | Magánrendel-Ő

2016. Április 16. 16:44, szombat

Miért baj ha a gyermek irányít?

Miért baj ha a gyermek irányít?

Miért baj, ha a gyerek irányít?
Ha én irányítok, én vagyok az erősebb. Ha én vagyok az erős, te vagy a gyenge. Ha te gyenge vagy, hogy bízzak benne, hogy képes vagy nekem segíteni, ha baj van?

Az irányító gyermek, nem kér, hanem akar. Nem viseli el a „nemet”. Nem teljesíti feladatait-általában nincsenek is neki- manipulálja viselkedésével környezetét; és a környezete lassan úgy alakul, hogy elkerüli a gyermekkel a konfliktusokat, így bár a család tere egyre beszűkül, úgy tűnik, mintha nem lenne probléma.

Fanni 3 éves. Hosszan tartó betegeskedés, súlyos fülgyulladásból kifolyólag rendszeres fájdalmas orvosi beavatkozások, kórházi kezelések után, minden hozzá közeledő idegen személyre erős sírással reagál. A család érthetően Fanni orvosi „inzultálását” látja a viselkedés hátterében, így aggodalommal, megértéssel fordulnak a probléma felé. Így egy idő után, nem járnak rokonokat látogatni, kirándulni, boltba, és már a családtagok sem járnak hozzájuk, mert Fanni folyton sír. De már sír akkor is, ha nem az a műsor megy a Tv-ben amit ő nézne, ha feladata lenne, vagy épp nem rá figyelnek…

Bori 5 éves, reggel közel másfél órát vesz igénybe a felöltözés. Minden darab ruhaneműt percekig rázogat, húzkod. Főleg az alsóneműt. Egyik ruhadarab sem megfelelő, vitatkozik, sír, hisztizik. Nem képes felöltözni időben. Az óvodában, és nagymamánál percek alatt képes elkészülni. De reggel anyánál…

A szüleit irányító gyermek közösségben visszahúzódó: „rá sem ismerni”. „Otthon teljesen más!”-mondják a szülők. Sokszor nincsenek barátai, nem képes bekapcsolódni társas-közös játékokba. Gyakran csapódik, egyedül játszik, vagy indulatos lesz, minden indok nélkül. Egyszerűen nem tud alkalmazkodni.

Úgy tűnik, mintha két különböző gyermek lenne, pedig nem a gyermek más, hanem a környezet.
Az irányító gyermek nem tud alkalmazkodni-mert a családi környezet nem tanítja meg. Úgy történnek az otthoni események, hogy a legkisebb adaptációt (alkalmazkodás) követeljék csak meg a gyermektől. Ő a napocska, mindenki más a bolygó-így ő a király.
A külső-szociális környezetben viszont ő is csak bolygó, sőt bolygócska, és ezt nem tudja, nem érti, ez a helyzet idegen, nem ismeri a szabályokat, a viszonyokat: értetlen, szorongó és visszahúzódó lesz. A frusztráció sok esetben agresszív cselekedetbe torkoll.

Az irányító gyermek határokat keres. Felszólít minden provokatív cselekedetével, hogy MUTASD MEG KI A FŐNÖK! LÉGY ERŐS! NE ENGEDD, HOGY LEGYŐZZELEK!
Hisz én nem lehetek erősebb nálad, te vagy az, akiben hinnem kell, fel kell rád néznem, és tudnom kell, hogy számíthatok Rád!!!

HAMAROSAN FOLYTATJUK :)

Még mindig elérhetsz facebook oldalamon Gyurasitsné Puska Hedvig néven, illetve emailen: hedvigpuska@gmail.com

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Szeptember 27. 06:44, kedd | Magánrendel-Ő

A gyermek és a halál. Közeledik a Halottak Napja.

Közeledik a Halottak napja. Fogjuk kézen egymást, gyermekeinket és menjünk ki közösen a temetőbe, a szeretteinkhez. Látogassuk végig felmenőink sírjait, gyújtsunk mécsest és beszéljünk róluk, milyenek is voltak ők, hogy éltek-nevettek,

2016. Június 14. 20:04, kedd | Magánrendel-Ő

Miért baj ha a gyerek irányít? Folytatás...

Tudnod kell, NINCS JÓ szülő, csak ELÉG JÓ szülő van. Pont olyan, mint TE! Miért is mondj nemet? Mindenki jó szülő akar lenni, de ehhez nem az engedékenységen át vezet az út!

2016. Március 15. 12:46, kedd | Magánrendel-Ő

Kell-e tanulni a gyerekekkel? Mennyit és hogyan csináljam?

Egész napos rohanás, munka, bevásárlás, takarítás, főzés másnapra, ház körüli teendők… és még a tanulás.