Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Július 10. 13:00, péntek | Helyi
Forrás: GYSEV Zrt

A GYSEV megvásárolta a fertővidéki vasutat

A GYSEV megvásárolta a fertővidéki vasutat

A GYSEV Zrt. megvásárolta a Fertővidéki Helyi Érdekű Vasút Zrt.-t (FHÉV) az NSB GmbH osztrák gazdasági társaságtól.

Az FHÉV Zrt. Fertőszentmiklós és Pamhagen (Pomogy) közötti, 11 kilométeres, magyarországi szakasza a soproni székhelyű vasúttársaság tulajdonába került. Az FHÉV magyarországi és ausztriai szakaszának üzemeltetését az eddigi gyakorlatnak megfelelően a továbbiakban is a GYSEV Zrt. végzi.

A Fertővidéki Helyi Érdekű Vasút Zrt. eredetileg Celldömölk (Kisczell) állomásról Eszterháza-Fertőszentmiklóson keresztül Parndorfig nyúló 111 km hosszú vasútvonalán 1897-ben indult meg a forgalom. A trianoni békeszerződés után a pálya 38 km-es szakasza Ausztriához került. A magyarországi vonal jelentős részét 1979-ben megszüntették, azóta Fertőszentmiklóst és az ausztriai Neusiedl am See (Nezsider) települést köti össze a vasút. A vonal üzemeltetését a kezdetektől fogva, azaz 118 éve mind a magyarországi, mind az ausztriai részen a GYSEV Zrt. végzi.

A vonal villamosítása 2004-re készült el – jóllehet a magyar áramrendszerrel, a vonalon az ÖBB (Osztrák Vasúttársaság) kétáramnemű szerelvényei is közlekednek. A közszolgáltatási személyszállítást a GYSEV Zrt. biztosítja, az ÖBB-től bérelt villamos motorvonatokkal és ingavonatokkal.

A Fertővidéki Helyi Érdekű Vasút Zrt. részvényeit 2010-ben az NSB GmbH-ra átruházták, ehhez egy osztrák törvény biztosított jogalapot. A Neusiedler Seebahn GmbH 50,19 %-ban Burgenland tartomány és 49,81 %-ban az osztrák szövetségi állam tulajdonában áll. Ettől a gazdasági társaságtól vásárolta meg a GYSEV Zrt. az FHÉV Zrt.-t, amely a továbbiakban a soproni székhelyű vasúttársaság 100 százalékos tulajdonú leányvállalataként működik tovább.

„Az FHÉV Zrt. megvásárlásával eleget teszünk a magyar közlekedési kormányzat azon elvárásainak, miszerint a hazai vasúti szakaszok magyar többségű gazdasági társaságok tulajdonába kerüljenek. Jogilag egyszerűbbé, emellett gazdaságosabbá válik a szakasz üzemeltetése, amely már az adásvétel előtt is a GYSEV Zrt. feladata volt, és amelyet szeretnénk a továbbiakban is az eddigi magas színvonalon ellátni” – mondta Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója, az adásvételi szerződés aláírásakor.

Címkék: GYSEV, vasút

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:40, kedd | Helyi

Felfoghatatlan tragédia, elhunyt a Kossuth Szakiskola igazgatója

Nyugodjék békében!

2024. Április 16. 13:00, kedd | Helyi

Hét és félmilliót csaltak ki egy csornai asszonytól

A csornai rendőrök vizsgálnak egy internetes csaló által elkövetett bűncselekményt.

2024. Április 16. 09:00, kedd | Helyi

A Költészet napjára emlékeznek Páliban

Devecseri Zoltán verseskötetének bemutatása

2024. Április 15. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten nyolcvannyolc eseményhez vonultak a hivatásos tűzoltó egységek a megyében

A 15. héten történt.