Városlista
2021. május 12, szerda - Pongrác

Hírek

2016. Május 13. 07:41, péntek | Bulvár
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

Cannes - George Clooney és Julia Roberts a médiát és a pénzvilágot bíráló túszdrámában

Cannes - George Clooney és Julia Roberts a médiát és a pénzvilágot bíráló túszdrámában

George Clooney és Julia Roberts főszereplésével forgatta Jodie Foster negyedik filmjét, a médiát és a pénzvilágot kegyetlenül bíráló Pénzes cápa című túszdrámát,

amelyet csütörtökön mutattak be az Oscar-díjas amerikai világsztárok jelenlétében a 69. cannes-i fesztiválon, versenyen kívül.

"A barátaimmal jöttem, és ez olyan, mintha egy álom válna valóra" - mondta Julia Roberts az újságírók által tapssal jutalmazott sajtóvetítést követő sajtótájékoztatón. A világsztár életben először jár Cannes-ban, és az alkotók bevonulása este a fesztiválpalota vörös szőnyegén a rajongók és bámészkodók által az egyik leginkább várt díszbemutatónak bizonyult az idei seregszemlén.

A Pénzes cápa főszereplője Lee Gates (George Clooney) népszerű televíziós sztár, akinek showműsora a pénzügyi világgal foglalkozik. A pénzügyi gurunak számító műsorvezetőt élő adásban több millió néző szeme láttára túszul ejti a műsor egyik csődbe ment nézője. A túszejtés alatt az adás rendezője (Julia Roberts) végig kapcsolatban marad a műsorvezetővel fülhallgatóján keresztül, és egy pénzügyi botrány leleplezésével mindent megtesz azért, hogy megmentse a kollegája életét.

A túszejtő Kyle (Jack O'Connell) a rendszerrel, a politikával, a pénzvilággal szembeni dühöt testesít meg - mondta Jodie Foster a bemutató előtti sajtótájékoztatón. A rendező-színésznő szerint a pénzvilágot szándékosan tették bonyolulttá azok, akik haszonélvezői.

George Clooney arra emlékeztetett, hogy a média világában nőtt fel, hiszen az apja 45 éven át volt tévés műsorvezető.

"Végigéltem a változást. Ma már nem híreket szolgáltatnak, hanem szórakoztatnak" - mondta a színész, aki szerint Donald Trumpból nem lehetne amerikai elnök, ha a média feltenné neki a megfelelő kérdéseket.

"Attól, mert hírcsatornák vannak, még nem vagyunk tájékozottabbak. Ha szót adunk Donald Trumpnak, akkor a menekültekről is fel kell tenni neki kérdéseket" - tette hozzá.

A hivatalos versenyprogramban mutatták be csütörtökön a román újhullám egyik jeles rendezője, Cristi Puiu Sieranevada című családi drámáját, amely egy bukaresti lakásban, a négy fal között játszódik. A háromórás történet főhőse Lary, egy orvos, aki egy szombat délután ortodox szokások szerint emlékezik meg családjával a negyven nappal korábban elhunyt apjáról. Az összejövetel azonban tragikomikus családi leszámolásokba, valamint a rendszerváltásról és a terrorizmusról szóló politikai vitákba torkollik.

"Igaz történetből indultam ki, az apám temetése utáni ebéd adta a film ötletét. Az akartam egy kicsit elmesélni nagyon szubjektíven, hogy mi történt az ebéd alatt a temetés után" - mondta a román rendező a bemutatót megelőző sajtótájékoztatón. A sajtóvetítésen az újságírók ovációval fogadták az alkotást.

"Az ortodox hagyomány szerint a halott ember lelke negyven napig szabadon mozog. Arra kerestem a választ, hogyan lehet egy mozgásban lévő halott tekintetén keresztül elmesélni a történetet. A kamerát a halott, a láthatatlan férfi helyébe helyeztem" - hangsúlyozta Cristi Puiu.

A 49 éves román rendező először kapott meghívást a hivatalos versenyprogramba, a Lazarescu úr halála című filmje azonban 2005-ben elnyerte a cannes-i fesztivál Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) című válogatásának fődíját.

A csütörtöki nap másik versenyfilmjét késő este mutatják be. A besorolhatatlan Alain Guiraudie francia rendező Rester vertical (Állva maradni) című alkotása vidéki tájakon készült, főhőse egy forgatókönyvíró, aki a természeti élet, illetve az élet értelmének keresése közben fokozatosan veszíti el szerelmi, társadalmi és szakmai életét.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 11. 10:52, kedd | Bulvár

Tom Cruise visszaadja Golden Globe-díjait

Tom Cruise visszaadja Golden Globe-jait, tiltakozásul a díjat odaítélő szervezet tagsága ellen - írta a The Guardian online kiadása.

2021. Május 08. 14:05, szombat | Bulvár

A NASA közzétette marsi helikopterének zümmögő hangját - VIDEÓ

Először vette fel egy idegen bolygón egy űreszköz egy másik különálló űreszköz hangját: a NASA marsjárója két mikrofonjának egyikét használva hallgatta az Ingenuity helikopter negyedik tesztrepülését április 30-án

2021. Május 04. 06:38, kedd | Bulvár

Hamarosan a mozikba kerül Gothár Péter új filmje

Májustól 20-tól vetítik országszerte Gothár Péter Hét kis véletlen című új filmjét, amelyet azonban a budapesti Művész és Toldi moziban, valamint több vidéki filmszínházban már május 13-tól láthat a közönség.

2021. Május 03. 08:00, hétfő | Bulvár

Megváltoztatta szabályzatát a Grammy-díjakat odaítélő amerikai lemezakadémia

Megváltoztatta szabályzatát a Grammy-díjakat odaítélő amerikai lemezakadémia: megszünteti az úgynevezett titkos bizottságokat, amelyek miatt azzal vádolták az intézményt, hogy a díjak odaítélését korrupció övezi.