Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Március 12. 13:00, szerda | Helyi
Forrás: Agyagosszergény Közi Horváth József Népfőiskola

Csipkevarrást tanultak az agyagosszergényi népfőiskolán

Csipkevarrást tanultak az agyagosszergényi népfőiskolán

Nyolc éves és 59 éves is tanulta a csipkevarrást.

2013 novemberében indította el „Csipkevarró” tanfolyamát, Szigethy Istvánné népi iparművész, höveji hímző vezetésével a Közi Horváth József Népfőiskola.

A három hónapos tanfolyam során a résztvevők megtanultak különböző varrási formákat és több hímzési mintát is elsajátítottak. A tanfolyam kezdetben a plébánia termében zajlott, majd a későbbiekben, ahogy formálódott közösséggé a társaság, a Galavics-házban szinte már családias környezetben tanulták a höveji hímzést. Bözsi néni, aki 2011-ben megkapta a Népművészet Mestere címet, végig odaadóan, türelmesen, minden mozdulatra figyelve, tanár módjára adta át hosszú évtizedek tapasztalatát.

A negyed éves tanfolyam alatt mindenkinek sikerült legalább egy kézimunkát befejeznie. A népfőiskolának a tanfolyammal különböző korosztályokat sikerült megszólítani, hisz a legfiatalabb nyolc, a legidősebb résztvevő 59 éves volt. A tanfolyamzárón tizenegyen vehettek át oklevelet a népfőiskola elnökétől, Póczáné Németh Alojziától. A résztvevők a megszerzett tudásra azért lehetnek különösen is büszkék, mert az a kézimunka, amit megtanultak, a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság novemberi döntése értelmében bekerült a megyei Értéktárba, hisz a höveji csipke lett az első „megyerikum”.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból