Városlista
2022. május 21, szombat - Konstantin

Hírek

2022. Május 07. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park

Denevérhálózást végeztek a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakemberei

Denevérhálózást végeztek a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakemberei

Megkezdődött a denevérszezon!

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai éjszakai detektorozással egybekötött denevérhálózást tartottak április végén a Csáfordi-erdőben. A mintavételezés célja a térség denevérfaunájára vonatkozó új biotikai adatok gyűjtése volt. Az aprócska repülő emlősöket egy erdei dagonyázó köré kifeszített hajszálvékony hálókkal igyekeztek befogni, mely nem csak nagyobb rovarbőséget, hanem ivóhelyet is biztosít a denevérek számára. Az akkor még csípős hajnali hideg ellenére érdemes volt hálókat állítani; hanghatározással azonosított szoprán törpedenevérek, közönséges denevérek és egyéb Myotis fajok mellett két tipikusan erdőlakó -ám épp ezért ritka- faj, a nyugati piszedenevér és a Brandt-denevér akadt kézre.

Március végéig a denevérek újra aktívvá válnak és elhagyják telelőhelyeiket. A megtermékenyített nőstényekben megindul az embrió fejlődése, a vemhes nőstények pedig nyári szálláshelyeikre vonulnak. Fajtól és időjárástól függően május végén, június elején hozzák világra utódaikat, kölykeik pedig a nyár végére válnak röpképessé. Ivarérettségüket a nőstények 3-4 hónap, míg a hímek másfél éves korukban érik el.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a tavasz és nyár folyamán több alkalommal tart majd denevérhálózást. Számos alkalom nyitott lesz, melyekre várnak mindenkit szeretettel, aki szeretne egy igazán különleges éjszakai kalandban részt venni.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 21. 10:00, szombat | Helyi

Ügyfélfogadási szünet a kapuvári polgármesteri hivatalban

Tájékoztató

2022. Május 20. 16:00, péntek | Helyi

A motorkerékpárosok is sokat tehetnek a közlekedési balesetek megelőzése érdekében

Az elmúlt hetekben megyénk útjain nagy számban voltak érintettek motorral közlekedő járművezetők a közúti közlekedési balesetekben.

2022. Május 20. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2022. Május 20. 10:00, péntek | Helyi

Megyei versenyen mutatták meg tudásukat a csornai ifjú tűzoltók

Győr belvárosában rendezték a katasztrófavédelmi ifjúsági verseny megyei döntőjét.