Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Július 01. 15:00, szombat | Helyi
Forrás: saját

Kezdődik a dinnyeszezon

Kezdődik a dinnyeszezon

Hogyan válhatsz dinnyeszakértővé?

Az idén július első heteiben, a tavalyi évhez képest 5-10 nappal korábban kezdődik a dinnyeszüret. Magyarországon az idén 5000-5200 hektáron ültettek görögdinnyét a kertészek, a termőterület 8-10 százalékkal csökkent tavalyhoz képest. A várható termésmennyiség 200-210 ezer tonna, ami a 10 százalékkal kevesebb, mint az előző évi termés.
A legtöbb dinnyetermelő az elmúlt években jelentős technológiai és fajtaváltást hajtott végre, így a termelők azt remélik, hogy kedvező időjárás mellett rendkívül jó minőségű dinnyével tudják ellátni a fogyasztókat. Tovább nőtt az oltott dinnye részaránya, ez a kiültetett mennyiség mintegy kétharmadát teszi ki. Ennek a technológiának az a fő előnye, hogy bizonyos kórokozók ellen nem kell védekezni, nem kell 5-6 éves vetésforgóval számolni, valamint a nagyobb gyökérzet és lomb miatt kisebb a minőségromlás veszélye.

A magyarországi görögdinnye fogyasztás évente 15-16 kilogramm fejenként. A vásárlók a közepes méretű, 4-6 kilogramm súlyú dinnyét keresik, mert ezek könnyen szállíthatók és hűthetők, míg a nagyméretű, 8-10 kilósnál nagyobb dinnyék eladhatósága csökkent az utóbbi években. Folyamatosan növekszik a magnélküli dinnyék aránya nemcsak az export eladásoknál, hanem belföldön is. Választékbővítésként a piros színű mellett megjelent 1-2 százalékban a sárga bélű dinnye is. - olvasható az mti-n.

Így válaszd ki a legjobb dinnyét
Gyakran szembesülünk azzal, hogy a hazacipelt dinnyének semmi íze, az állaga pedig inkább hasonlít egy kására, semmit a finoman roppanó édes dinnyére. Mióta nem szabad lékelni az üzletekben a dinnyét kissé zsákbamacskának tűnik a vásárlás. Sokan meg szokták kopogtatni és úgy tűnik, ez a módszer szinte mindig beválik, persze ha az ember ért hozzá. Ha jó a dinnye, akkor mély hangja van. De hát mihez képest kell mélynek lennie? Ez örök dilemma. Szerencsére néhány külső jellemző alapján is profi dinnyeszakértőkké válhatunk.

A görögdinnye nem utóérő növény, ezért leszedés után nem javul a minősége és nem fog beérni sem az üzletben, sem az út menti dinnyeárusnál, sem otthon a hűtőbe téve. Csak a jókor leszedett, érett dinnye a jó. Ezekre a külső tulajdonságokra figyelj:

  • Jellemzően minden görögdinnyén van egy világosabb folt. Ez legyen minél sárgásabb. A nagyon világos vagy fehér szín nem jó jel, mert ez azt jelenti, hogy túl korán szedték le a dinnyét és még nem érett be a földeken.
  • Vizsgált meg a szárát! A zöld szár nem jó, mert korai szüretelésre utal. Ha viszont már el van száradva és barnás színű, az azt jelenti, hogy a gyümölcs szépen megérett addigra, amikor leszedték.
  • Barna, repedésszerű, hálós minta azt jelzi, hogy finom édes a dinnye.
  • A dinnye mérete is fontos: ne válassz túl nagyot, mert egyrészt nehéz hazavinni, másrészt nem fér be a hűtőbe, így körülményes lesz a tárolása. A közepes méretű, 4-6 kg-os, kerekded formájú dinnye jó választás és ez általában édesebb is.

Ezért érdemes fogyasztani
Alig van benne kalória, emellett kitűnő méregtelenítő és vesetisztító; a cukortartalma viszont közepesen magas. Van benne A, B és C vitamin, rengeteg ásványi anyag, ami jót tesz az immunrendszerünknek és az egészségünknek.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 16:00, szombat | Helyi

A lakosság segítségét kérik az új poloskafaj elterjedésének felméréséhez

Új poloskafaj tűnt fel tavaly hazánkban.

2024. Április 20. 13:00, szombat | Helyi

Sárkány Maraton a Szigetközi Állatvédő Liga támogatására

Időpontváltozás! Részletek a cikk végén!

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

Milyen ügyeket intézhet a Pannon-Víz Zrt. telefonos ügyfélszolgálatán keresztül?

Gyors és kényelmes ügyintézés telefonon.

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!