Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Augusztus 17. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: saját forrás

Miért nem becsülik meg a melóst?

Miért nem becsülik meg a melóst?

Perelni akarnak elmaradt járandóságaikért a volt kapuvári húsgyári dolgozók.

Néhány napja levelet kaptunk a volt kapuvári húsgyár egykori dolgozójától, amiben leírta, hogyan jártak pórul a legrégebbi munkások, nem kapták meg a nekik járó fizetést és végkielégítést a felszámolási eljárásban. A levélíró beleegyezésével a levelet stilisztikai javításokkal, az érdemi tartalom és mondanivaló változatlanul hagyása mellett közöljük.

Egy gondolat bánt engemet….? Sajnos nem! Miért lett az enyészeté a kapuvári húsgyár? Harminckét évet ledolgoztam ott, és biztos voltam benne, hogy onnan megyek nyugdíjba. Kinek állt az érdekében, hogy tönkretegyék? Miért nincs felelőse annak, hogy kisemmizik a dolgozókat? Rengeteg ember nem kapta meg a járandóságát. A bérgarancia alap 1 millió forintig mindenkit kifizetett, de mi, a legrégebbi dolgozók, a gyár törzsgárda állománya, legalább 130 ember, akiknek több hónap végkielégítés is járt volna, az egymillió forint feletti járandóságunktól elestünk. Azt senkitől nem kapjuk meg.

A végén már 1 forintért cserélt gazdát az üzem, a törvényt, a jogot a dolgozók kisemmizésére használták. Névtelenül, ügyvédjelölt nevében megvették a gyárat, és gyorsan tönkretették. Ők biztos nem veszítettek rajta, mint a dolgozók. Mindenki kibújt a felelősség alól. Kinek a komája, rokona volt érdekelt, hogy mindenki hallgatott? Nincs felelős, nem is keresik. Miért?

„A helyzet tisztázása és a munkahelyek megvédése érdekében a kormány megteszi a szükséges lépéseket és nemzetstratégiai szempontból kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánította a húskombinátban érintett mindkét céget”- nyilatkozta 2012-ben a Kormányszóvivői Iroda. Hány munkahelyet mentettek meg? Mit segített ez a cégen és a dolgozókon? Semmit. A dolgozók mindent megtettek, erőn felül teljesítettek, hogy megvédjék a munkahelyüket, az állam semmit. Cserébe még elvették a magánnyugdíj megtakarításainkat, felemelték a nyugdíjkorhatárunkat. Gyopáros Alpár országgyűlési képviselőt is megkerestem. Nagyon nehéz volt bejutni hozzá, és csak annyit mondott, hogy ő ezt a helyzetet úgy örökölte, segíteni nem tud.

Mást se hallani mostanában, mint azt, hogy nagyon kevés a jó szakember, már szinte minden állásba vadásszák a munkásokat, aki tehette külföldre ment dolgozni. Akkor miért nem védik, miért nem becsülik meg az itthon élő és dolgozni akaró melóst? A kapuvári önkormányzat most megvette a volt húsgyári ingatlanokat. Abból a pénzből sem láttunk egy fillért sem. Az biztos, hogy ott már húsüzem nem lesz.- zárult a levél.

A kapuvári húsgyár 130 egykori dolgozója a szakszervezet segítségével polgári perben szeretne hozzájutni az elmaradt járandóságához. Most keresik azt az ügyvédet, aki elvállalja az ügyüket, hogy érvényt szerezzenek az igazuknak a bíróságon. Ha sikerül beadniuk a keresetet, és megindul a bírósági eljárás, ígéretük szerint akkor is tájékoztatni fogják a nyilvánosságot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.