Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Február 28. 09:47, kedd | Helyi
Forrás: Közi Horváth József Népfőiskola

Népfőiskola Agyagosszergényben

Népfőiskola Agyagosszergényben

„Aki Nappal főz, éjjel jól alszik” – Természettudományokról a Közi Horváth József Népfőiskolán

Vasárnap a Bujna-házaspár tartotta az első előadást az idén indult Közi Horváth József Népfőiskolán. Először Hadarics Kálmán népfőiskolai alapító bemutatta az előadókat, és röviden vázolta a várható témákat .
A másfél órás rendezvény első felében Bujna Ferencné a gyógy- és fűszernövények termesztéséről, felhasználásáról, illetve az illóolajok használatáról beszélt a hallgatóságnak. Az előadóasszony kiemelte, hogy minden gyógynövény fűszer, de nem minden fűszer gyógynövény. Valamint hangsúlyozta, hogy „az illóolajos növények nem csak a testünket, a lelkünket is gyógyítják”! De hallhattunk az asztmacigarettáról, vagy például, hogy a káliumot tyúkhúrral pótolhatjuk. A több mint hetven érdeklődő megtöltötte az agyagosszergényi Művelődési Házat és érdeklődve figyelte a második negyvenöt percet is, amikor az alternatív energia került középpontba.
Bujna Ferenc előadása elején leszögezte, hogy a megújuló energia nem játék! „Jó lesz felkészülni az olaj elfogyása utáni időszakra” – tette hozzá. A teljesség igénye nélkül szó volt a napkollektorokról, a brikettről, a téglakályháról, a víztermelő szélerőgépről. Bujna Ferenc elmondta, hogy folyamatban van a hidegfúziós energianyerés, hozzátéve, hogy a mai napig senki nem tudott ilyet előállítani. Végezetül beszélt a biogázról, ahogy fogalmazott: „én bele szerelmesedtem”. Ismertette: a kilúgozott szelet – itt megjegyezte, hogy bánhatjuk igazán, hogy Petőházán megszűnt a cukorgyár – az egyik legjobb biogáz alapanyag. A hallgatóság élénk érdeklődése jelezte, hogy elégedettek az előadókkal és foglalkoztatja az embereket mindkét téma.

Szalai Viktor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei