Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Január 29. 07:00, kedd | Helyi
Forrás: Agyagosszergény Közi Horváth József Népfőiskola

Nyelvtanfolyammal és növényvédelemmel indult az év a népfőiskolán

Nyelvtanfolyammal és növényvédelemmel indult az év a népfőiskolán

Ösztöndíj őrzi Közi Horváth József nevét.

Német nyelvtanfolyammal, Ösztöndíj odaítéléssel és előadással indult a 2013-as esztendő a Közi Horváth József Népfőiskolán.

Az idei évben bővítette működési körét a népfőiskola. Január 24-én, 45 fővel német idegen nyelvű tanfolyamot indított. Egy támogatónak köszönhetően a résztvevők díjmentesen vehetnek részt a képzésen, mely négy hónapon keresztül tart. Május végéig három csoportban, mindenki 13 órán vesz részt. A tanfolyam tematikája lehetőséget ad egy alapfokú nyelvvizsga letételéhez. A résztvevők szinte minden korcsoportban (20-55 évesig) képviseltetik magukat.

Január 27-én, vasárnap tartotta első rendezvényét a népfőiskola az agyagosszergényi Általános Iskolában. Első alkalommal adták át a Közi Horváth József Ösztöndíj Pályázat támogatását, melyet a felsőoktatásban tanuló, helyi diákok részére írtak ki. A 2012/2013. tanév 2. szemeszterére odaítélt 25.000 Ft-os ösztöndíjat Barbély Erika, a Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi karának matematika szakos hallgatója nyert el. Az oklevél átadásakor Póczáné Német Alojzia elnök hangsúlyozta:
- Bízom benne, hogy Ő is azon emberek közé tartozik majd, akik a megszerzett tudást, műveltséget, tapasztalatot átfogják adni és remélhetőleg itt, Agyagosszergényben is!

A népfőiskola idei első előadója Dr. Varga Mária növényvédelmi szakember volt, aki a „Biológiai módszerek a növényvédelemben” címmel tartott előadást. Közel egy órás előadását egy Ószövetségi példával kezdte, miszerint az Úr Isten teremtette az embert, édenkertbe helyezte, hogy művelje és őrizze azt.
- „Tehát a művelés kötelességünk, az őrzés felelősségünk” – fogalmazott. Többek közt olyan érdekességeket hallhatott a több mint 50 érdeklődő, hogy a Colorado-bogar a saját vidékén nem számít kártevőnek, mert ott él egy természetes ellensége, egy poloska faj. De az amerikai kukoricabogár hazájában is a legkártékonyabb, pontosan azért, mert nincs természetes ellensége. Héderváron szobrot emeltek a burgonyabogárnak, mert hazánkban ott találkoztak vele először. Az előadás külön részét képezte a szelídgesztenye kéregrák nevű betegség elleni biológiai védekezés.
- A biológiai védekezés nem ördögtől vett szöveg – mondta az előadó. Hazánkban 1968-ban, Zala megyében találták meg az első fertőző fajt, mely folyamatosan észak felé terjedt. Sopron és térségébe az 1990-es években érkezett meg. Fertőszentmiklóson a fertőzöttség 80-90%-os volt – hangsúlyozta Dr. Varga Mária. 1996-2001-ig végeztek oltásokat, melyeknek köszönhetően 95%-ban meggyógyultak a fák.
- „Én azt hiszem, az ember életében egyszer történik ilyen, hogy ekkora siker övezi a munkáját” – mondotta Dr. Varga Mária. A témánál előszeretettel ajánlotta a népfőiskola egyik alapítójának, Hadarics Kálmánnak a szakanyagát.

Pilinszky Jánost idézve fejezte be előadását, azaz „Csak a mag halála szökken szárba és hoz termést”, vagyis, ahhoz, hogy terményt kapjunk a magnak meg kell halni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei