Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Agyagosszergény Közi Horváth József Népfőiskola

Szív- és érrendszeri betegségekről a Közi Horváth József Népfőiskolán

Szív- és érrendszeri betegségekről a Közi Horváth József Népfőiskolán

Dr Kiss Zsuzsanna kardiológus előadása a népfőiskolán.

Április 14-én, vasárnap folytatta előadássorozatát a Közi Horváth József Népfőiskola. A téma ezúttal az egészségügy, a szív- és érrendszeri betegségek volt. Az agyagosszergényi Művelődési Házat ismét megtöltötték az érdeklődök, közel százan hallgatták Dr. Kiss Zsuzsanna kardiológus előadását.

A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház belgyógyász főorvosa állandó vendég a népfőiskolai rendezvényeken. Előadása elején rögtön aktualizálta a témát, hisz a szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálok napjainkban. A leggyakoribb CV betegségek: - a koszorúér-betegségek (szívelégtelenség); - a stroke; - a perifériás érbetegség – részletezte a főorvos asszony. Statisztikai adatokat közölve elmondta, hogy a magas vérnyomással kezelt betegek aránya az Európai Unióban 38-55%, míg Magyarországon a megfelelően kezelt betegek aránya kb. 30%! A célvérnyomás (120/80 Hgmm) eléréséhez 2-3 gyógyszer alkalmazása szükséges – fogalmazott a kardiológus, aki négy fő szempontot határoz meg ideális vérnyomáscsökkentőnek: - kevés mellékhatás; - hatékony; - kedvező ár; - 24 órás hatás.

Hangsúlyozta: a magas vérnyomás betegségektől nem elválaszthatók a cukorbetegségek. A legfrissebb adatok szerint, jelenleg 200 millió cukorbeteg él a Földön, számuk 2025-re eléri az 500 milliót. Dr. Kiss Zsuzsanna vetítéssel egybekötött előadása vércukor- és vérnyomásméréssel zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!