Városlista
2021. március 3, szerda - Kornélia

Hírek

2021. Január 19. 09:00, kedd | Helyi
Forrás: Vidanet Zrt

Tíz rábaközi kistelepülés számára kinyílt a világ

Tíz rábaközi kistelepülés számára kinyílt a világ

Az Európai Unió támogatásával szélessávú internetszolgáltatást biztosító hálózatot építettek ki.

Az Európai Unió Digitális Menetrendje alapján Magyarország kormánya célul tűzte ki, hogy 2018-ra minden magyar háztartásban elérhető legyen a minimum 30 Mbps sávszélességű internetkapcsolat. A cél elérése érdekében a Széchenyi 2020 program keretében kiírásra került a GINOP-3.4.1-15 Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése elnevezésű pályázat. Az elnyert 440,83 millió forint támogatásból a Vidanet Zrt. a csornai járás 10 településén mintegy 1600 háztartás számára tette elérhetővé a szélessávú internetszolgáltatást.

A fejlesztési munkálatok 2017-ben indultak el – első ütemben a kevésbé látványos, de annál fontosabb tervezési és engedélyeztetési feladatokkal. A kivitelezés a településeket a járási székhellyel összekötő gerinchálózat kiépítésével, illetve bővítésével indult, mely során közel 60 km optikai gerinchálózat épült ki. Ezek után valósította meg a Vidanet Zrt. a helyi elérési hálózatokat. A lakossági szolgáltatások elindításával még nem ért véget a projekt 2019-ben: a fejlesztésben érintett valamennyi településen ingyenesen használható wifi hotspot is kialakításra került, valamint a közintézmények is nagysebességű adatkapcsolatot kaptak 2020-ra.

A Széchenyi 2020 program keretében nyújtott támogatással a fejlesztések az alábbi 10, csornai járásban lévő településen valósultak meg: Acsalag, Cakóháza, Maglóca, Magyarkeresztúr, Markotabödöge, Rábasebes, Rábcakapi, Tárnokréti, Vág, Zsebeháza.

A fejlesztés keretében használt modern technológiának köszönhetően a pályázati feltételrendszer minimumaként meghatározott 30 Mbps letöltési sebességnél jóval gyorsabb, akár 500 Mbps-os internetcsomagot is választhatnak a településeken élő családok, vállalkozások. Emellett elérhetővé vált számukra a Vidanet több mint 140tévécsatornát tartalmazó digitális tévékínálata is, 30 csatorna esetében HD felbontásban.

A fejlesztésekről, valamint az elérhető szolgáltatásokról bővebb tájékoztatást találnak az érdeklődők a Vidanet www.vidanet.hu weboldalán, illetve felvilágosítást kérhetnek telefonon, video ügyfélszolgálatukon vagy személyesen a csornai, kapuvári vagy győri ügyfélszolgálataikon.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 03. 13:00, szerda | Helyi

Fokozottan ellenőrzik jövő héten a biztonsági öv használatát a rendőrök

ROADDPOL Seatbelt

2021. Március 03. 09:00, szerda | Helyi

A véradóknak köszönhetően a járvány ellenére is stabil az országos vérkészlet

Az Országos Vérellátó Szolgálat sajtóközleménye a véradók megbecsüléséről.

2021. Március 02. 16:00, kedd | Helyi

Idén is pályázhatnak támogatásra az önkéntes mentőszervezetek

A pályázat az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez kapcsolódó járművek, ruházati termékek, működési költségek finanszírozására nyújt támogatást a központi költségvetésből.

2021. Március 02. 13:00, kedd | Helyi

Elöl és hátul is fedélzeti kamerákkal szerelték fel a rendőrségi motorokat

Parancsnoki szemlén ellenőrizték a megyei motoros járőrök járműveinek műszaki állapotát.