Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Február 08. 18:04, szombat | Helyi
Forrás: saját forrás

Van kiút? A földmutyitól a kapuvári húsgyár bezárásáig

Van kiút? A földmutyitól a kapuvári húsgyár bezárásáig

Kórkép és körkép a magyar mezőgazdaságról, fórum a magyar vidék jövőjéről.

Kránitz László az Összefogás képviselőjelöltje és Gőgös Zoltán az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának alelnöke, korábbi FVM államtitkár tartottak tegnap este fórumot Kapuváron a Rábaközi Művelődési Központban.

Kránitz László bevezetőjében elmondta, hogy az elmúlt hetekben bejárta a választókerületet, már 71 településen járt, találkozott és elbeszélgetett a polgármesterekkel, a helyiekkel. A legtöbb helyen azt tapasztalta, hogy az emberek és a települések egyre szegényebbek és kiszolgáltatottabbak, az emberek úgy érzik, becsapták őket. Ez a rezsim más ígéretekkel került hatalomra, mint amit az elmúlt 4 évben művelt. A legmegdöbbentőbb tapasztalata az volt, hogy az emberek újra félnek, csak négyszemközt merik elmondani a véleményüket. Többen is azt mondták neki, hogy nem mernek elmenni a baloldal rendezvényeire, mert féltik a saját és családtagjaik állását. Ez a hatalom erőszakos és büntet. Ez elfogadhatatlan a 21. században. Április 6-án nem kell félni, el kell menni szavazni, és meg lehet szabadulni az Orbán-rezsimtől.- mondta Kránitz László.

Gőgös Zoltán is azzal kezdte, hogy a kormány és a mögötte álló kedvezményezett nagyvállalkozók erőszakosak és mohók, amit kinéznek maguknak, azt kíméletlenül megszerzik, akkor is, ha mástól kell elvenni. (lásd trafikok, magánnyugdíj pénztári megtakarítások, állami földbérletek stb) Jellemző, hogy Kapuváron is az alpolgármester felvezetésében szerencsétlen sorsú embereket rendeltek ki tüntetni, akik mikor meglátták, hogy tele a terem érdeklődőkkel, inkább csendesen elsomfordáltak.

- Nincs a koporsó mögött utánfutó.- mondta. Tárgyalásokkal, megállapodásokkal mindent meg lehet oldani, de ha a hatalom mohó és erőszakos, akkor nem tárgyal senkivel. Nekik semmi nem elég. Simicska, Nyerges, Mészáros Lőrinc százmilliárdokat nyert már állami pénzből, sokezer hektár állami föld bérletével gazdagodtak gátlástalanul.
- Minden visszacsinálható, ha nyerünk. Senkivel nincs bajunk, aki betartja, amit a pályázatában ígért, de a közfelháborodást kiváltó mutyikat és szerződéseket megszüntetjük.- mondta a földmutyiról.

A húsgyár bezárása miatt Kapuváron különösen életbe vágó kérdés az élelmiszeripar ügye. Az elmúlt négy év intézkedéseivel (ellentételezés nélküli kötelező béremelés, környezetvédelmi hatósági díjek bevezetése és emelése, elektronikus útdíj) 50 milliárd forintot vontak el az élelmiszeriparból. Itt is tárgyalásra és megegyezésre, együttműködésre lett volna szükség. Az élelmiszeripar nem városi lobbi kérdése. Kapuvár városvezetése és országgyűlési képviselője megbukott érdekérvényesítésből, mert az egyetlen város, ami nem kapott állami pénzügyi segítséget. (Pápa, Gyula, Kaposvár milliárdokat kaptak az ottani húsüzemek életben tartására.) Pápa és Kapuvár sikeresen együttműködhetett volna, mert a kapuvári vágóhíd sokkal modernebb volt mint a pápai. Ma már szinte semmi esély sincs az egykor virágzó kapuvári húsgyár újraindítására, mert a felszámoló a vagyonelemeket már külön is értékesíti, és ahogy kiszerelték az egyes berendezéseket, azzal már sok esetben helyrehozhatatlan kárt okoztak.

- Az hogyan lehetséges, hogy egy mezőgazdaságára büszke országban félmillió ember éhezik?- kérdezte. Az átlagjövedelmet keresők bérük 31%-át költik élelemre, a közmunkások 60%-ot. Ez nemzetközi összehasonlításban elfogadhatatlanul magas. Itt lett volna szükség a rezsicsökkentésre. Az alapvető élelmiszerek áfa csökkentése lett volna a megoldás, nem a fél disznóé. Így nem lett volna több milliárdos áfacsalás sem, az egyik épp a megyében, és nem próbálkoztak volna 200 tonna romlott hús eladásával sem.

Az MSZP célja, hogy az művelje a földet, aki a legtöbb dolgozót foglalkoztatja rajta. Csak növénytermesztéssel több száz hektárt lehet megművelni 1-2 emberrel. Az állattartás teljesen megszűnik Magyarországon, ha azt is szétverik, ami még működik, és a szarvasmarha telepek legelőit továbbra is a haveroknak adják oda.

Április hatodikán nem lesz kamera a szavazófülkében. Bátran el lehet menni, el kell menni, és elzavarni ezt a becstelen erőszakos kormányt, hogy nyugalom és rend legyen végre az országban.- zárta előadását Gőgös Zoltán.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

Milyen ügyeket intézhet a Pannon-Víz Zrt. telefonos ügyfélszolgálatán keresztül?

Gyors és kényelmes ügyintézés telefonon.

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.