Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Június 22. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Inforábaköz

Vége a bizonytalanságnak, megszületett a kútamnesztiáról szóló törvény

Vége a bizonytalanságnak, megszületett a kútamnesztiáról szóló törvény

Nem kell engedélyeztetni az 50 méter mélységet el nem érő kutakat.

Már évek óta Damoklész kardja módjára ott volt több százezer magyar állampolgár feje felett a kerti kutak bejelentésének problémája. Az engedélyeztetés és bejelentés kötelezettségéről törvény született. A hozzáértők folyamatosan mondták, hogy annyi kutat, amennyi Magyarországon van, nem lehet engedélyeztetni a törvényi határidőig, ráadásul ez a határidő folyamatosan kitolódott, így az érintettek nem is tettek több százezer forintba kerülő erőfeszítéseket a törvény betartása érdekében. Néhány éve a parlament megpróbálkozott egy könnyítéssel, hogy az 50 méternél nem mélyebb kutakat kivegye az engedélyeztetés kötelezettsége alól. Az erről szóló törvénymódosítást azonban Áder János akkor még köztársasági elnökként nem írta alá, visszaküldte a parlamentnek. Az volt az indoka, hogy a vízkészletet védeni kell.

Idén aztán rendkívül élessé vált a helyzet, mert további halasztásra már nem volt lehetőség. A kormány és a parlament érzékelte, hogy a helyzet súlyos, ezért ötletelni kezdtek. Ebből aztán egymásnak ellentmondó, és újabb kérdéseket felvető nyilatkozatok és helyzetek születtek. Mindenki tudta, hogy valamit tenni kell, mert a törvény végrehejtása 2023 december 31-ig lehetetlen. Az agrárminiszter aztán benyújtotta a parlamentnek a törvényjavaslatot, ami lényegében a korábbi - Áder által visszaküldött - megoldást tartalmazta, hogy meghatározott mélységig mentesítik a kutakat a terveztetés, engedélyeztetés alól.

A parlament elfogadta a vízgazdálkodásról szóló törvény módosítását, amelynek értelmében a 2024. január elseje előtt engedély nélkül létesített, 50 méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget el nem érő háztartási kutak teljeskörűen mentesülnek az engedélyeztetési kötelezettség alól.

A törvény rögzíti, hogy a kormány feladata az ország területének tudományos szempontok alapján történő felmérése és vízkészletvédelmi országtérkép készítése, amely meghatározza a vízkészletvédelmi szempontból kockázatos és kockázatmentes területeket. A térképet első alkalommal augusztus 31-ig kell közzétenni.

A kockázatmentes területeken a mezőgazdasági célú, 50 méter talpmélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő kút létesítését az engedélyköteles körből átsorolták a bejelentésköteles körbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.