Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Blog | KonyhaCoolTúra

2012. Szeptember 29. 10:31, szombat

Habos diós rolni

Habos diós rolni

Habos...diós...lekváros...csupa isteni ízű hozzávalók. Nincs körítés, nincs semmi különös hozzáfűzni valóm, egyszerűen csak annyi: süsd meg!!!

Habos...diós...lekváros...csupa isteni hozzávalók. Nincs körítés, nincs semmi különös hozzáfűzni valóm, egyszerűen csak annyi: süsd meg!!!

A nagyik régi receptjeként is imsert lehet, bár én az interneten bukkantam rá évekkel ezelőtt és azóta is örök kedvenc!

Íme a recept...

A tészta hozzávalói:

  • 300 g liszt (búzaliszt)
  • 120 g vaj
  • 10 g élesztő (lehet szárított is, de tudni kell hogy 7 g szárított élesztő 25 g frissnek felel meg, így inkább készítsd frissből és máris megkíméled magad az arányok kiszámolásától) :)
  • 50 ml langyos tej (az élesztőhöz)
  • 1 kávéskanál porcukor (az élesztőhöz)
  • 4 db tojás sárgája
  • 1 csapott evőkanál porcukor
  • késhegynyi sütőpor

A tészta kenéséhez baracklekvár.

A töltelék hozzávalói:

  • 150 g darált dió
  • 120 g porcukor
  • 24 g vaníliás cukor (de nehogy kimérd a 24 grammot, én simán beleöntöttem két csomaggal, az csak 20 gramm de így is tökéletes az íze)
  • 4 db tojásfehérje

Elsőként az élesztő felfuttatása a feladat. Meglangyosítjuk a tejet, beletesszük a porcukrot és az élesztőt és hagyjuk hogy az örök hármas dolgozzon. A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, majd a felfutott élesztőt hozzáadjuk és összegyúrjuk. Amennyiben kicsit száraznak éreznénk a tésztát, kevés tejet önthetünk hozzá!

A tésztát lisztezett deszkára vagy szilikon lapra tesszük...

...és három egyforma részre osztjuk.

Mindegyik gombócot kb. 2 mm vastagságúra nyújtjuk és megkenjük baracklekvárral. A sütőt közben előmelegítjük 170 fokra.

A tészta négy oldalát kissé feltekerjük és az elkészített lapokat tepsibe teszzük.

A töltelék alapanyagait egy tálba kimérjük, hozzáadjuk a felvert tojás fehérjét és óvatosan összekeverjük, úgy hogy a hab ne törjön meg.

Az így elkészített tölteléket a lekvárral megkent lapok közepére simítjuk.

A 170 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt szép világosra sütjük. Miután elkészült, tetejét porcukorral megszórjuk.

Ahogy feljebb írtam...süsd meg! Isteni finom!

Jó étvágyat hozzá!

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2012. November 02. 20:05, péntek | KonyhaCoolTúra

Krumplis pogácsa

A mai menü: gulyásleves. Már egy napja azon agyaltam mi a frászt találjak ki másodiknak a leves után... Húsos kaja szóba sem jöhetett, a túrós tésztát már unom, így jött az ötlet: krumplis pogácsa.

2012. Október 26. 17:13, péntek | KonyhaCoolTúra

Hogyan vidítsuk fel a gyereket... avagy a palacsintasütés pozitív hatásai

Hogy miért ez lett a címe a blogbejegyzésemnek? Az ok roppant egyszerű! Egyetlen kis(nagy)fiam ma felettébb lehangoltan érkezett haza a suliból, tudván, ez nem olyan péntek mint a többi, hisz holnap még iskola!

2012. Október 23. 12:06, kedd | KonyhaCoolTúra

Diós kókuszos habtekercs

Egyre jobban megbizonyosodom róla, hogy odavagyok a diós sütikért. Hát még ha kókusz is van a hozzávalók között… akkor aztán még tutibb a párosítás! :)