Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Blog | KonyhaCoolTúra

2012. Augusztus 26. 20:11, vasárnap

Fahéjas mandula

Fahéjas mandula

Eredetileg egy újabb süti kedvencemet szerettem volna megosztani veletek, de ma egy olyan élményben volt részem, hogy úgy döntöttem, várhat az a sütemény, most jöjjön az örök kedvencem: a fahéjas mandula.

Megosztó édesség, mert van aki nem szereti a fahéjat. De úgy gondolom vétek kihagyni az elkészítését, mert bűn finom! :)

Ma amolyan nyárzáró kiruccanáson voltam a párommal a Balatonon. Volt ott minden, borhetek, nyüzsgő tömeg, pálinka-és borkóstoló, pattogatott kukorica és szél, abból viszont nem kevés! Ami most épp jótékony hatással volt a szervezetemre, ugyanis eljuttatta hozzám ennek az isteni finomságnak az illatát! Ezer közül is megismerem...a fahéj, a cukor, a pirított mandula...hmmm...mentünk az illatkavalkád után. Ez pontosan az az édesség, amit képtelen vagy abbahagyni, addig eszed, amíg van a kis papír zacsiban! (én is egészen pontosan ezt tettem) Na de nem kell hozzá Balaton, se karácsonyi hangulat, otthon is pikk-pakk gyorsasággal elkészíthető, semmi ördöngősség, írom is mi kell hozzá....

  • 30 dkg mandula
  • kristálycukor
  • fahéj
  • víz

Egy kisebb edényben vizet forralunk és beledobjuk a mandula szemeket. Elég nekik pár perc és egy szűrőlapáttal kis adagokban szedhetjük is ki őket. Azért kis adagokban, mert nagyon gyorsan megszárad a héja és kezdhetjük előről az egészet. Tehát a vízben "úsztatás" után gyorsan megszabadítjuk a szemeket a héjuktól és egy üres teflon serpenyőbe rakjuk őket. A kristálycukrot összekeverjük a fahéjjal. (direkt nem írtam mennyiséget, mindenki látni fogja mennyit vesz fel, de ha esetleg marad belőle, sebaj, jó lesz a következő adaghoz, mert tutira lesz következő adag! :) )

Tehát száraz serpenyőben megpirítjuk a mandulát majd egy pici vízzel megspricceljük, rászórjuk az ízlés szerint adagolt fahéjas cukrot majd tovább pirítjuk. Ismét vízzel spricceljük és jöhet a második adag fahéjas cuki. Figyelem! Közben folyamatosan kevergetni kell, tehát nem ajánlatos ezt a finomságot a kedvenc filmsorozatunk nézése közben készíteni! :)

Akkor lesz kész, amikor a fahéjas cukor karamellizálódik és rátapad a mandula szemekre. Miután ezt az állapotot elértük, szedjük ki a kész fahéjas mandulákat egy tányérra és hagyjuk kihűlni!

Innentől fogva semmi más teendőnk nincs, csupán megvárni, hogy a forróság elillanjon róla és ehető hőmérsékeltű legyen! Garantált siker, nem fogod tudni abbahagyni!

Aki már kóstolta és szeretni a mandulát, a fahéjat, az tudja miről beszélek! ;)

Címkék: konyhacooltúra

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2012. November 02. 20:05, péntek | KonyhaCoolTúra

Krumplis pogácsa

A mai menü: gulyásleves. Már egy napja azon agyaltam mi a frászt találjak ki másodiknak a leves után... Húsos kaja szóba sem jöhetett, a túrós tésztát már unom, így jött az ötlet: krumplis pogácsa.

2012. Október 26. 17:13, péntek | KonyhaCoolTúra

Hogyan vidítsuk fel a gyereket... avagy a palacsintasütés pozitív hatásai

Hogy miért ez lett a címe a blogbejegyzésemnek? Az ok roppant egyszerű! Egyetlen kis(nagy)fiam ma felettébb lehangoltan érkezett haza a suliból, tudván, ez nem olyan péntek mint a többi, hisz holnap még iskola!

2012. Október 23. 12:06, kedd | KonyhaCoolTúra

Diós kókuszos habtekercs

Egyre jobban megbizonyosodom róla, hogy odavagyok a diós sütikért. Hát még ha kókusz is van a hozzávalók között… akkor aztán még tutibb a párosítás! :)