Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Blog | KonyhaCoolTúra

2012. Október 12. 13:12, péntek

Kalács

Kalács

Első ránézésre hasonlít a fonott kalácshoz..na nem a formája, csak a búbjai!

Első ránézésre hasonlít a fonott kalácshoz..na nem a formája, csak a búbjai!

Ezt a receptet a főnökasszonyomtól kaptam! Sok receptet cserélünk, a mostani az egyik a sok közül, amit rendszeresen elkészítek, mert imádjuk itthon. Viszonylag gyorsan megvan és nyomába sem ér a többi pékségben kapható kalács ennek az alkotásnak!

Hozzávalók a tésztához:

45 dkg liszt
1 tk só
2,5 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1 teáskanál cukor
5 dkg vaj
1 egész tojás

A kenéshez:

1 tojás
1 ek tej

Egy nagy tálban a lisztet az élesztővel elkeverjük, hozzáadjuk a langyos tejet és a többi hozzávalót és a konyhai robotgép dagasztóspiráljával először alacsony, majd magasabb fokozaton sima tésztává gyúrjuk. Ez kb. 5 percet vesz igénybe.

Ezután a tésztát meghintjük liszttel, kézzel átgyúrjuk...

..majd két részre osztjuk.

A tészta egyik felét 8 egyenlő darabra vágjuk és gombócokat formálunk belőle. A 8 gombócot a tepsibe helyezzük kört formálva belőlük.

A tészta másik felét 16 részre vágjuk és 16 pici gombócot készítünk belőlük. Ebből 8-at a kör belső felére, 8-at pedig a külső oldalára teszünk.

(Mielőtt valaki sérelmezné, hogy a képen a pici gombócok száma több mint 16, az csak azért van, mert nem mértem le centivel egyesével a gombócokat és több lett a kelleténél, de az "üres" helyeket ezekkel pótoltam.)

Tehát miután megalkottuk a képen látható formát, takarjuk le kalácsunkat és meleg helyen pihentessük 15 percig.

Közben kapcsoljuk be a sütőt és melegítsük elő 170 fokra. A 15 perces pihi letelte után kenjük meg kalácsunk tetejét a tejjel elkevert tojással és süssük 30-35 perc alatt készre.

Íme a végredmény: egy aranybarnára sült kelesztés nélküli házi kalács!

Vajjal megkenve, kakaóhoz, teához is kiváló!
Nagyon finom, próbáljátok ki!

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2012. November 02. 20:05, péntek | KonyhaCoolTúra

Krumplis pogácsa

A mai menü: gulyásleves. Már egy napja azon agyaltam mi a frászt találjak ki másodiknak a leves után... Húsos kaja szóba sem jöhetett, a túrós tésztát már unom, így jött az ötlet: krumplis pogácsa.

2012. Október 26. 17:13, péntek | KonyhaCoolTúra

Hogyan vidítsuk fel a gyereket... avagy a palacsintasütés pozitív hatásai

Hogy miért ez lett a címe a blogbejegyzésemnek? Az ok roppant egyszerű! Egyetlen kis(nagy)fiam ma felettébb lehangoltan érkezett haza a suliból, tudván, ez nem olyan péntek mint a többi, hisz holnap még iskola!

2012. Október 23. 12:06, kedd | KonyhaCoolTúra

Diós kókuszos habtekercs

Egyre jobban megbizonyosodom róla, hogy odavagyok a diós sütikért. Hát még ha kókusz is van a hozzávalók között… akkor aztán még tutibb a párosítás! :)